თუ იმერულ სუფრასთან სტუმრად მოხვდებით, სტუმართმოყვარე დიასახლისის
გარდა, სამუდამოდ დაგამახსოვრდებათ იმერული კერძების გემო.
"ქუთაისიპოსტი" გთავაზობთ მთავარი იმერული კერძების რეცეპტებს.
ყველით სავსე იმერული
ხაჭაპური
იმერული ხაჭაპურის მთავარი საიდუმლო ცომზე ბევრი ყველია. შესაბამისად,
ნამდვილი იმერული ხაჭაპური რომ გამოაცხოთ, არ დაგენანოთ ყველი.
ინგრედიენტები: ფქვილი-1 კგ. საფუარი-1 ს.კ.
მარილი-1/2 ს.კ. გადადუღებული თბილი წყალი-1/2 ლ. ყველი (ნაკლებად
მარილიანი)-1,5 გკ. 2 ცალი კვერცხი. (გამოგივათ დაახლოებით 5 საშუალო
ზომის ხაჭაპური).
მომზადების წესი: თბილ წყალში გახსნილი საფუარი
დაამატეთ ფქვილს და მარილს. ცომი მოზილეთ თბილი წყლით, საშუალოდ
გამკვრივებამდე. გააჩერეთ იმ დრომდე, სანამ ცომი ამოფუვდება. გახეხილი
ყველში აურიეთ 2 სუფრის კოვზი ფქვილი და ორი კვერცხის ცილა, იმისთვის
რომ ყველმა არ გამოჟონოს ცომიდან, ხოლო დარჩენილი კვერცხის გულები
თავზე მოსასმელად შეინახეთ. ამოფუებული ცომი გააბრტყელეთ და მოათავსეთ
მასში გახეხილი ყველი, კარგად შეახვიეთ, გადაუსვით ათქვეფილი კვერცხის
გული და გადაიტანეთ ქურაში. აცხვეთ დაახლოებით 7-9 წუთის
განმავლობაში. გამომცხვარ იმერულ ხაჭაპურს ზემოდან გადაუსვით
კარაქი.
შემწვარი წიწილას შესაკმაზად, იმერეთში შეუცვლელ სოუსად ტყემალი
ითვლება. კერძი განსაკუთრებულად გემრიელი მაშინ გამოდის, თუ ახალი,
მწვანე ტყემლით მოამზადებთ.
ინგრედიენტები: 1 წიწილა, 1 კგ.ახალი
ტყემალი 1-2 თავი ახალი ნიორი, 1 კონა ქინძი, 1 კონა ცერეცო 1/2 კონა
ომბალო, დაღერღილი წითელი წიწაკა, მარილი გემოვნებით.
მომზადების წესი: ნიორი მარილთან და წიწაკასთან
ერთად დავნაყოთ. დავნაყოთ დაჭრილი მწვანილებიც.
მიღებული მასა, მოხარშულ და საცერში გატარებულ მწვანე ტყემალს დავამატოთ.
ბოლოს, მზა ტყემლის სოუსი შემწვარ წიწილას მოვასხათ.
ნეშოს ფოთოლში გამომცხვარი
იმერული მჭადები
ნეშოიანი მჭადების არაჩვეულებრივი გემო სწორედ მომზადების
წესზეა დამოკიდებული, რაც მჭადების კეცზე, ფოთლებთან ერთად გამოცხობას
გულისხმობს. ნეშოს, განასხლავი ხის მცირე ტოტებზე ფოთლების ნაყარს
ეძახიან. ნეშოიან მჭადებს იმერეთში ხშირად თხმელის, მუხის, ან კაკლის
ხის ფოთლებით აცხობენ.
ინგრედიენტები:
3 ჩაის ჭიქა გაცრილი სიმინდის ფქვილი,
1,5 წყალი, ნეშოს ფოთლები.
მომზადების წესი: სიმინდის ფქვილი ჩავყაროთ
ჯამში, დავასხათ წყალი (უკეთესია თბილი წყალი) და კარგად მოვზილოთ
ცომი. გავაცხელთ ორი კეცი, კეცის ფსკერზე დავაფინოთ რამდენიმე ნეშოს
ფოთოლი და ჩავაკრათ ცომი, ზედ ამობრუნებულად დავახუროთ მეორე ცხელი
კეცი, დავაყაროთ ზევიდან ნაცრიანი ნაკვერჩხალი და გამოვაცხოთ.
ანალოგიური წესით შეიძლება მჭადები გამოვაცხოთ ერთდროულად რამოდენიმე
კეცზე. მჭადი მზად იქნება 40-50 წუთის შემდეგ.
ეკალა
გემრიელი ეკალას მომზადების
მთავარი საიდუმლო, მისი ზუსტი პროპორციებით შეკმაზვაშია.
ინგრედიენტები: 1 კგ.მოხარშული ეკალა 200 გრ,
გატარებული ნიგოზი, 2-3 კბილი ნიორი, 4-5 ღერი ომბალო, 1 კონა ქინძი,
1 კონა ოხრახურში, 3 ს.კოვზი ძმარი მარილი, წიწაკა.
მომზადების წესი: მოხარშული ეკალა კარგად დავკეპოთ.
ცალკე ერთად დავნაყოთ ნიგოზი, ნიორი და მარილი. მიღებული მასა
ეკალას წვრილად დაჭრილ მწვანილთან ერთად დავამატოთ. მიღებულ
მასასლ მოვასხათ ძმარი, მოვაყაროთ მარილი, წიწაკადა ხელით
მოვურიოთ.
ვიდრე სუფრამდე მიიტანთ, შეგიძლიათ გააფორმოთ დაჭრილი ხახვითა და
ბროწეულის მარცვლებით.
ნიგვზიანი ბადრიჯნის როლები
ბროწეულით
თუ ნიგვზიანი ბადრიჯანი გინდათ, რომ გემრიელლი გამოგივიდეთ,
იმერელი დიასახლისების რჩევაა, კერძს არ დააკლოთ ნიგოზი.
ინგრედიენტები: ბადრიჯანი - 4 ცალი, ხახვი
- 1 დიდი თავი, 1 ჭიქა გატარებული ნიგოზი, უცხო სუნელი 2ჩ/კ,
2ს/კ ძმარი, ნიორი - 2-3 კბილი, 4-5 ღერი ახალი ქინძი, ხმელი
ქინძი, ყვითელი ყვავილი, ოხრახუში, 1 ცალი მწვანე წიწაკა, ზეთი
(შესაწვავად) მარილი - გემოვნებით.
მომზადების წესი: გასუფთავებულ ბადრიჯანს მოვაჭრათ
ყუნწები, თხლად დავჭრათ და მარილი მოვაყაროთ. 20 წუთის შემდეგ
გავწუროთ და ზეთში შევწვათ. ამავე ცხიმში მოვშუშოთ ხახვი, დავუმატოთ
დანაყილი ნიორი, ნიგოზი, დაჭრილი მწვანილი, სანელებლები და ძმარი.
ნიგვზის მასა წავუსვათ ბადრიჯნის ნაჭრებს, გადავკეცოთ და ზემოდან
კიდევ ერთხელ წავუსვათ ნიგვზის მასა.ვიდრე კერძს სუფრამდე მიიტანენ
დაჭრილი წიწაკით და ბროწეულით აფორმებენ.
თუ იმერულ სუფრასთან სტუმრად მოხვდებით,
სთუმართმოყვარე დიასახლისის გარდა, სამუდამოდ დაგამახსოვრდებათ
იმერული კერძების გემო.
„ქუთაისიპოსტი“ გთავაზობთ მთავარი იმერული კერძების
რეცეფტებს.
მასალის გამოყენების პირობები